levensgrote groep

Tekst uit de methode het Kunstkabinet;  les: Levensgrote groep.

“Een klassenfoto is een portret van een groep mensen: een foto van alle kinderen uit de klas met, natuurlijk, de juf of meester. Het is een leuke herinnering voor later. Mensen hebben het altijd al leuk gevonden om een herinnering te hebben van een bijzondere groep mensen. Maar vroeger bestonden er nog geen fotocamera’s en foto’s. In die tijd lieten mensen een groepsportret schilderen door een kunstschilder.

Een groot verschil met foto’s is dat deze schilderijen ontzettend groot waren. De mensen werden soms net zo groot geschilderd als ze in het echt waren: Levensgroot!

De Nachtwacht van Rembrandt is het beroemdste schilderij ter wereld van een groep mensen. De Nachtwacht werd in de Gouden Eeuw (bijna 400 jaar geleden) geschilderd door Rembrandt van Rijn. Het schilderij is een groepsportret van een schuttersgilde in Amsterdam in de 17e eeuw. Hij wilde het moment schilderen dat deze groep schutters op het punt staat om in actie te komen en beginnen te lopen. Iedereen staat en beweegt een beetje rommelig door elkaar. Dat maakt dit schuttersstuk heel bijzonder en heel beroemd!”

We hebben “De Nachtwacht” en andere schuttersstukken bekeken en daarna volgde de opdracht:

“Deze projectles ga je een levensgroot groepsportret van je groepje maken!”

 

Stap 1

“Om de beurt gaan jullie nu op je eigen baan papier liggen om de omtrek van jullie lichamen te laten tekenen. Neem daarvoor een leuke houding aan voor op het groepsportret. Met je handen in je zij of juist over elkaar. Met de benen uit elkaar of juist over elkaar…

Lig je goed? Iemand anders uit het groepje trekt dan met een wascokrijtje een lijn langs je lichaam.Om de beurt gaan jullie nu op je eigen baan papier liggen om de omtrek van jullie lichamen te laten tekenen. Neem daarvoor een leuke houding aan voor op het groepsportret. Met je handen in je zij of juist over elkaar. Met de benen uit elkaar of juist over elkaar…

Lig je goed? Iemand anders uit het groepje trekt dan met een wascokrijtje een lijn langs je lichaam.”

Stap 2

Kleur de omtrek in.

Stap 3

Knip de ingekleurde omtrek uit.

Stap 4

“Met de levensgrote omtrekken van iedereen uit het groepje gaan jullie nu een compositie maken op een hele grote ondergrond. Hoe zetten jullie de omtrekken bij elkaar op de achtergrond? Zetten jullie de omtrekken netjes op een rijtje of juist door elkaar? En op welke volgorde? Wie komt in het midden, en wie aan de zijkanten? Wat vinden jullie de mooiste compositie?”

Stap 5

Plak de omtrekken op de ondergrond.

 

Aan deze opdracht is drie weken samengewerkt, het resultaat mag er zijn!

Hier kunt u de foto’s bekijken.